Sütlü Filtre Kahve

Sütlü filtre kahve olur mu? Kahve severler filtre kahve ve süt birlikteliğinde siyahla beyaz gibi ayrılıyorlar. Bu nedenle konuya, grinin tonlarını eklemek istiyoruz. Sütle filtre kahve demleyebilir miyiz? Demlersek nasıl olur? “Demlenmez” diyenler neden böyle düşünüyorlar? Yazımızda bu soruları cevaplayacağız ve French Press’le sütlü kahve demlemeyi anlatacağız.

Kahve sütle demlenir mi?

Bu soruya kısa bir cevap vermemiz biraz zor. Bu nedenle başlarken birkaç teknik konuya değinmek istiyoruz. Kahve demlemek için ideal su sıcaklığı 92°-95° derece arasıdır. Dolayısıyla daha düşük ısılar kahveyi yeterince demlememiz için yeterli olmayabilir. Daha yüksek ısılarda ise kahveyi yakmaya başlayabiliriz. Ancak sütü bu derecelere kadar ısıttığımızda, içindeki amino asitler çözülür ve sütün tadını bozulabilir. Ayrıca bu ısılarda süt kesilir. Bu nedenle sütü 80° derecenin üzerinde kaynatmamalıyız. Ancak bu ısı kahvenin demlenmesi için yeterli değildir. Peki bu sorunu nasıl çözebiliriz?

Bu sorunu çözmek için sütlü filtre kahve hazırlarken, French Press kullanmayı tercih ettik. Klasik dört dakikalık demleme süresini ise kademeli şekilde uzattık. Böylece süt değil kahve tadının baskın olması için çabaladık. Kahve nasıl demlenir yazımızda belirttiğimiz gibi önemli olan sizin damak tadınızdır. Bu nedenle uygun lezzete ulaşana kadar deney yapmayı ve notlar almayı unutmayın.

Sütlü Filtre Kahve & French Press

Gerekli Malzemeler:
1) 92°-95° derece arası kaynatılmış 60 ml su.
2) 80° dereceye kadar kaynatılmış 440 ml süt. (Sütü sindirmede zorluk yaşayanlar için laktozsuz süt tercih edilmelidir.)
3) 32 gram (iki kişilik) French Press’e uygun kalınlıkta öğütülmüş kahve. Sütlü filtre kahve demlerken kahve seçimi önemlidir. Kahve tadının kaybolmaması için Full City ve üzeri kavrulmuş kahvelerimizi tavsiye ederiz. Bu nedenle Brazil Fazenda Ecoagricola, El Salvador Shasta, Brazil Yellow Bourbon, Yang Filter Blend ve Yin Filter Blend sütlü filtre kahve için önerdiğimiz kahvelerimizdir.

Öncelikle sütü ve suyu yukarıda belirttiğimiz sıcaklıklarda kaynatın. Sütü kaynatırken ara ara karıştırmaya ve tüm sütün eşit ölçüde ısınmasına dikkat edin.  32 gr kalın öğütülmüş kahvenizi French Press’e koyun. Üzerine dairesel hareketlerle, yavaşça suyu ekleyin ve hafifçe karıştırın. Bu aşamada kahvenin tümünün ıslanmış olmasına dikkat edin. 45 saniye kadar bekleyin. Ön demleme işlemi, kahvenizi yeterli sıcaklıkta suyla etkileşime sokacak ve demlenmeye hazır hale getirecektir. Böylece içindeki gazların salınımına imkan sağlayacaktır.

Süt Ekleme Zamanı

Ön demlemeden sonra kaynamış sütü dairesel hareketlerle yavaşça ekleyin. Bir kaşık yardımıyla tekrar hafifçe karıştırıp French Press'in kapağını kapatın. Metal filtreyi, sütün üst yüzeyine temas edene kadar yavaşça bastırın. Böylece asıl demleme işlemini başlatmış olacaksınız. Artık sayacınızı çalıştırıp dakika tutmaya başlayabilirsiniz.

İlk deneyimizi, dört dakikalık klasik French Press demleme süresiyle yaptık. Doğruyu söylemek gerekirse sonuç bizi tatmin etmedi. Dört dakika, bizce sütlü filtre kahve için yeterli olmuyor. Dolayısıyla süt tadı kahveden daha baskın çıkıyor

Sonrasında birer dakika arttırarak demleme işlemini tekrarladık. Sekiz dakikalık demleme süresi süt ve kahvenin tadının eşitlenmesi için yeterli oldu. Eğer kahvenizin daha sert olmasını istiyorsanız kullandığınız kişi başı 16 gramlık miktarı arttırabilirsiniz. Kişi başı 22-25 gram kahve daha baskın bir kahve tadı için yeterli olacaktır. Demleme tamamlanınca metal filtreyi, yavaşça aşağıya doğru bastırın. Bu aşamada, demlenen kahveyi sıkıştırmamaya özen gösterin. Böylece kahve parçacıklarının filtreden kaçıp demlenen kısma karışmasını engelleyebilirsiniz. Artık kahvenizi servis edip yarattığınız lezzetin tadına bakabilirsiniz.

Ancak bundan önce French Press ile kahve demlerken sıklıkla yapılan bir hataya değinmek istiyoruz. Demleme için belirlediğiniz sürenin bitişiyle birlikte, kahveyi hemen servis etmeniz oldukça önemlidir. Kahvenin French Press içinde kaldığı süre uzadıkça demleme işlemi devam eder. Dolayısıyla over extraction yani fazladan özümseme başlar. Bu nedenle kahveniz beklediğinizinden daha acı olabilir.
V60 veya Chemex gibi ekipmanlarında sade filtre kahve demliyor olabilirsiniz. French Press ile sütlü filtre kahve demlelemeyi de tercih edebilirsiniz. Ancak kahvenizi nasıl demlerseniz demleyin temel demleme prensiplerine dikkat etmelisiniz. Bu sayede kahvenin lezzetinde ciddi artışlar sağlayabilirsiniz.

Afiyet olsun!

Sütlü Filtre Kahve Deneyimiz Üzerine Notlar:

  1. Yukarıda da belirttiğimiz üzere kahveyi sütle demlerken, koyu kavurma profilleri daha başarılı sonuç veriyor. Bu nedenle, sütlü filtre kahve için  Brazil Fazenda Ecoagricola, El Salvador Shasta, Brazil Yellow Bourbon, Yang Filter Blend ve Yin Filter Blend kahvelerimizi öneriyoruz. Kavurma profillerimiz hakkında daha detaylı bilgi için kavurma rehberimizi inceleyebilirsiniz.
  2. Her yazımızda belirttiğimiz üzere, sizin için ideal lezzeti ancak siz belirleyebilirsiniz. Bu nedenle demleme süresi, su/kahve oranı, süt/kahve oranı gibi değişkenlere ufak dokunuşlar yapmaktan çekinmeyin.
  3. French Press’te kağıt yerine metal filtre olduğu için çekirdeklerin yağı ve aroması kahveye daha iyikarışıyor. Bu nedenle daha berrak ve yağsız kahve sevenler, V60 veya Chemex gibi kağıt filtreli demleme ekipmanlarını tercih ediyor. Ancak sütlü filtre kahve için bizce French Press en ideal yöntemdir. Çünkü sütle karıştığında lezzetini kaybetmemesi için kahvenin tüm aromasına ve yağına ihtiyacı vardır.

Sonuç:

Yaptığımız deneysel demlemeler sonucunda “Sütlü Filtre Kahve Olur mu?” sorusuna bir cevap bulduğumuzu düşünüyoruz. Eğer sabahın erken saatlerinde kendinize gelmek veya üzerinize yorgunluk çöktüğünde kafein ile enerjinizi tazelemek istiyorsanız sade kahve daha faydalı bir tercih olacaktır. Ancak canınız gün içinde yumuşak ve tatlı bir kahve çekerse, sütlü filtre kahve güzel bir seçenek olabilir. Biz beğendik. Sizin de beğeneceğinizi umuyoruz.